Udomiteljstvo za djecu

 1. Izdvojeno
 2. Udomiteljstvo za djecu

Udomiteljstvo za djecu

Izdvojeno

Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Udomitelj je predstavnik udomiteljske obitelji ili samac koji pruža usluge skrbi udomljenom korisniku, na čije se ime daje dozvola za obavljanje udomiteljstva i koji sklapa udomiteljski ugovor, u skladu s Zakonom o udomiteljstvu („Narodne novine“ broj: 90/11 i 78/12).


Tko može postati udomitelj djece?

Udomitelj može biti svaka odrasla osoba koja zadovoljava osnovne uvjete propisane Zakonom o udomiteljstvu:

 • mora biti hrvatski državljanin
 • biti punoljetan
 • imati prebivalište u RH
 • imati poslovnu i zdravstvenu sposobnost
 • imati završenu najmanje OŠ
 • imati sposobnosti za potrebnu skrb o korisnicima, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba
 • imati propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva

Najvažniji je uvjet za udomitelje da vole djecu i da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje!

 

Što radi udomitelj/ica djece?

Udomitelj i udomiteljska obitelj pružaju djetetu koje im je upućeno na smještaj usluge prihvata, stanovanja, prehrane, nabave odjeće i obuće, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju i njegu, čuvanja, odgoja, organiziranja slobodnog vremena, prijevoza te druge usluge ovisno o potrebama djeteta.

Sva važnija pitanja oko brige i odgoja udomljenog djeteta udomitelj/ica mora uređivati sporazumno s njegovim roditeljima, skrbnikom ili CZSS.

 

Kako postati udomitelj/ica?

Svaka osoba koja se želi baviti udomiteljstvom podnosi zahtjev za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva CZSS prema mjestu prebivališta. Zatim Tim za udomiteljstvo daje stručnu ocjenu o ispunjavanju propisanih uvjeta. Udomitelji tada imaju obavezu proći osposobljavanje, nakon kojeg dobivaju dozvolu za obavljanje udomiteljstva. Vjerujemo da razumijete koliko je važno temeljito provjeriti hoće li dijete doista biti smješteno u dobru i pouzdanu zamjensku obitelj. Jer djetetu koje je već iznevjereno od strane svojih nabližnjih najmanje od svega treba još jedno loše iskustvo!

 

Udomitelji bi trebali:

 • Biti osobe koje su spremne preuzeti značajnu ulogu u životu djeteta, kroz kraće ili dulje razdoblje
 • Moći uvažavati emocije djeteta prema njegovoj primarnoj obitelji i pomoći mu da održi kontakte s rodbinom
 • Poštivati djetetovo podrijetlo, kulturu i svaku drugu moguću posebnost
 • Aktivno i timski surađivati s djetetovim skrbnikom, socijalnim radnikom i drugim stručnjacima u praćenju napretka djeteta i donošenju važnih odluka veznih za dijete

 

Razmišljate o tome da postanete udomitelj/ica djece?

Želite pružiti brigu, pažnju i siguran topli dom dječaku ili djevojčici koji ne mogu odrastati uz svoje biološke roditelje?Strpljiva ste, zrela, stabilna i emocionalno topla osoba? Hrabri ste, svjesni mogućih izazova i imate volje učiti, educirati se i nositi s lijepim i onim manje lijepim aspektima brige o djetetu?Ako je Vaš odgovor na ova pitanja potvrdan, onda je udomiteljstvo nešto o čemu biste mogli ozbiljno razlisliti!

 

Što učiniti?

Prije svega, javite se nadležnom Centru za socijalnu skrb, gdje će Vam stručna osoba pružiti ključne informacije. Nakon toga, ako se odlučite postati udomiteljem pružit će Vam stručnu procjenu, a odabranim udomiteljima program edukacije.

 

Ukoliko imate neka dodatna pitanja ili ste neodlučni, obratite se telefonom socijalnoj radnici nadležnoj za poslove udomiteljstva Tatjani Lusavec na broj 032 348 081.

Izbornik